Новини

Испанска автентичност в центъра на София

Васил обръща внимание на всички - с усмивка и без никакво напрежение от това, че предстои поредният дълъг работен ден. Напротив - сякаш не го чака работа, а ден сред приятели. И може би е точно така.

След второто идване клиентите вече не са клиенти, а приятели. Поне аз така чувствам нещата, те ще кажат как е според тях. Щом са доволни и се връщат, значи сме си свършили работата", казва Васил. Той е собственик на малкия, но изключително симпатичен магазин на име „Автентичното", в който се предлагат испански стоки. Истински испански стоки. Там могат да се открият различни видове меса, сирена, маслини, варива, сокове... Магазинът е разположен на много удобна позиция - на улица „Любен Каравелов", в участъка между „Граф Игнатиев" и „Гурко", а да се намери това кътче, сякаш извадено от някоя картичка, е изключително лесно. Озовете ли се на улицата, няма как „Автентичното" да не ви направи впечатление.

С дървената си ламперия, то изпъква сред сивите и запуснати фасади на жилищните сгради, остъклените заведения и офиси.

Испански знамена в червено и жълто допълнително привличат вниманието към този своеобразен център за местната общност. Всяка сутрин Васил паркира пред магазина и започва една добре отработена процедура по отварянето на магазинчето и привеждането му във вид за работа. Не минава дълго време и някой се отбива - дали за да пазарува, или просто за да размени няколко приятелски приказки със собственика.

Васил е от онези хора, които се борят да поддържат дребен бизнес в България. Успява не заради администрацията и нормативната база в страната, а напук на тях. Историята за това как българин с фамилията Руски отваря магазин за испански продукти в центъра на столицата започва през 90-те години. Тогава Васил решава да отиде до Мадрид на гости на своя брат, емигрант в Испания.

В началото всичко му е странно - средата, климата и дружелюбните и широко скроени хора. Всичко е „тотална противоположност" на ситуацията в България по това време. На Васил са му нужни шест месеца, за да се адаптира и да научи езика. Започва с прости, но изключително полезни фрази като например как да казва „Бира и картофки!", за да може да си поръчва в заведенията. След това минава на числа, цветове и пр., като постепенно надгражда знанията си.

Още година му е нужна, за да започне да разбира начина на живот и мисленето на испанците. До ден-днешен обаче продължава да изучава онова, което сякаш оставя най-голям отпечатък върху него - испанската кухня. „Така като ме гледате, не съм слабичък. Обичам да си похапвам, така се научих и да готвя. Няма как да обясня на някого как да приготви ястието по мой вкус, ако аз не си го приготвя така, както аз искам", разказва той.


Абонирайте се за нашите месечни предложения

Получавайте известия за промоции